The Queen’s Gambit merită savurat secundă cu secundă

Un serial de nota 10 premiat cu Globul de aur atât mini-seria cât si interpretarea actriței principale Ayda Taylor (Beth Harmon).

Când vorbim despre aceasta serie ne duceam imediat cu gândul la șah, un sport ce a avut mereu de suferit în epoca contemporana deoarece este catalogat ca fiind plictisitor, fără a se observa de fapt tehnica si calculele din spatele unor mutări ce par extrem de simple la prima vedere.

În prezent societatea nu este atât de impresionata de cei care reușesc sa duca acest hobby la un alt nivel. Consider ca mini-seria “The queen’s gambit” a reusit sa aducă în actualitate șahul si importanta lui.

Seria couchtuner a avut un mare impact asupra devoratorilor de seriale, un lucru total neașteptat, nimeni nu ar fi pariat pe un serial cu si despre un sport de mult apus precum șahul.

Un mare plus al serialului este si perioada în care se petrece acțiunea, fiind vorba despre anii ’50-’60, judecând după elementele de retro fashion care sunt strecurate în film.

Având în vedere perioada care este relatata în film am constatat ca protagonista este o femeie, ceea ce la acea vreme nu era simplu sa faci performanta fiind de sex feminin insa se pare ca doar dacă chiar iei dorești cu ardoare ceva, poți reuși în orice situație indiferent de piedicile puse de societate.

Cadrul psihologic isi face simțită prezenta încă de la începutul seriei. Beth Harmon este tipul copilului orfan, crescut în condiții extrem de grele cu foarte multe neajunsuri insa înzestrat cu inteligenta si talent în domeniul șahului. Dorința si talentul îl descoperă pe timpul șederii la orfelinat când era doar un copil si omul care se ocupa de curățenie o provoacă la o partida de șah. Bătrânul are un rol foarte important, acela de observator, deoarece acesta observa talentul si potențialul tinerei si începe prin a o antrena.

Adoptia este practic startul în viață de viitoare campioana la șah al protagonistei Beth. Aceasta este adoptată de către o familie cu multe probleme de comunicare. O mama adoptiva dependenta de alcool si pastile si un tata adoptiv care nu este prezent în viață lor.

Beth reuseste să-și vadă visul cu ochii când câștigă prima competiție pe bune si este admirata, aplaudata si ii este recunoscut talentul.

Adicția sau dependenta de acest sport, căci aproape orice sportiv de performanta care practica un sport cu multa dedicare, ajunge la un moment dat sa creeze dependenta, lucru ce i se întâmplă si tinerei Beth. Dependenta aceasta o aduce pe culmi înalte dar tot aceiași adctie o si coboară pana ajunge în patima viciilor.

Ca orice drum care duce spre maturizare, Beth ajunge si la momentul în care clachează si aici intervin viciile care-i dau planurile peste cap.

Prietenia sau uniți pentru aceeași pasiunea, intervine atunci când cunoaște alți concurenți cu care leagă prietenii sau chiar relații. Se știe deja ca oamenii din jur ori te trag în jos ori de ajuta sa evoluezi insa trebuie sa treci prin toate pentru a face diferențele între ei.

Ultima competiție este momentul în care toate trăirile se îmbină si fac din Beth o campioana de talie înaltă cu ajutorul prietenilor, cu ajutorul trairilor ei de pana atunci si cu ajutorul talentului si minții ei sclipitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *