Durerile de stomac – când trebuie să ne îngrijoreze?

Pentru a chiuli de la serviciu sau de la scoala, una din cele mai frecvente scuze (dupa inegalabila gripa sau raceala) este durerea de burta. Durerile de burta sunt folosite ca si pretext pentru a scapa de unele responsabilitati, pentru a petrece cateva ore linistit in pat si pentru a consuma alimente proaspete, preparate prin fierbere sau coacere.

Insa durerile de burta ar trebui sa ii ingrijoreze pe cei care le resimt foarte des. Acestea nu sunt normale mai ales daca apar cu o frecventa ridicata si sunt insotite de alte simptome cum ar fi greata, varsaturi, balonare. Durerile de burta apar inca din primele luni de viata, asociate colicilor si continua pana spre maturitate sau batranete, bineinteles nu cu aceeasi frecventa si intensitate.

Sunt persoane care nu simt decat foarte rar dureri la nivelul stomacului iar atunci o banala indigestie este cauza. Insa cum poate sti cineva daca durerea de burta provine de la stomac, bila, pancreas, ficat, intestine sau daca nu cumva radiaza si se manifesta la nivelul partii superioare sau inferioare a abdomenului?

Durerile de burta la copii – simptome ingrijoratoare care anunta unele afectiuni

Dupa aparitia colicilor, care nu dureaza mai mult de 3-4 luni, bebelusii si copiii nu ar trebui sa mai resimta dureri la nivelul abdomenului sau stomacului. Copiii nu stiu foarte bine sa arate unde ii doare burta si deseori indica un loc aproape de ombilic, care duce cu gandul spre o hernie ombilicala, spre o apendicita, daca este indicat mai jos, spre o enterocolita.

Durerea de burta trebuie luata in considerare si copilul trebuie dus la un medic specialist de urgenta daca acuza dureri de burta insotite de voma, greata, febra, de o stare generala foarte proasta, cu paloarea fetei si inapetenta. Daca durerile de stomac se prelungesc pe perioade lungi chiar si dupa administrarea unor ceaiuri sau medicamente, copiii trebuie dusi de urgenta sa ii vada un medic de familie, pediatru sau internist.

Durerile de burta ale copiilor pot ascunde boli precum intoxicatia alimentara, gastroenterita, diareea, constipatia, alergiile alimentare, apendicita, sindromul colonului iritabil, gastrita sau in unele cazuri chiar obstructia intestinala.

Durerile de burta la adulti – semne si simptome ingrijoratoare

La adulti, durerile de stomac trebuie sa ii impinga sa isi faca timp pentru o progaramare la medicul de familie care ii va indruma catre un internist sau catre analize mai amanuntite si chiar o ecografie, in urmatoarele cazuri:

● Durerile abdominale persista mai mult de cateva saptamani;
● Durerile de stomac sunt insotite de greata, varsaturi, temperatura ridicata;
● Durerile de stomac apar sub forma unor arsuri, insotite sau nu de balonare, constipatie sau diaree;
● Exista modificari ale scaunului – culoare si consistenta;
● Durerile stomacale nu cedeaza la medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *