6 semne ale unui eventual dezechilibru hormonal

Stii care sunt semenele ale unui eventual dezechilibru hormonal? Obseala, foame, iritabilitate, boli mai grave… sa vedem despre ce este vorba.

Deschizi mai des usa de la frigider. Daca simti ca iti este mai foame decat de obicei, poate sa fie vorba despre un semn al unui dezechilibru hormonal. Poate sa fie vorba de exemplu, despre hormonii tiroidieni. Acestia te ajuta atunci cand vine vorba despre reglarea metabolismului. Cu hipertiroidia, vei arde calorii mai repede si ti se va face foame mai repede.

De altel, daca esti prea stresata, daca ai un nivel prea ridicat de cortizol in corp, hormonul stresului, poti simti nevoia sa mananci mai mult ca raspuns al unei reactii de lupta sau de fuga. Organismul percepe ca este stresat si vrea sa faca rezerve.

Pierzi parul si pilozitatea creste. Sindromul ovarelor polichistice este cel care duce o supraproductie de testosteron. Poate sa fie insotit de alopecie sau de hirutism- adica de cresterea unor fire de par nedorite in anumite parti ale corpului.

Greutatea se schimba. Pierderea sau luarea in greutate, atunci cand nu ti-ai schimbat deloc alimentatia, poate sa fie semnul unui dezechilibru hormonal. Un exces de cortizol sau de testosteron te-ar putea face sa te ingrasi foarte mult. Iar hipertiroidia te-ar putea face sa pierzi brusc in greutate.

Nu te simti bine in pielea ta. Nu te va mira cu siguranta sa stii ca schimbarile hormonale care au loc la menopauza sau inainte de ea, te pot face sa iti schimbi starea de dispozitie. Dar si hormonii tiroidieni au un efect asura emotiilor. Persoanele care sufera de hipertiroida pot sa fi anxioase sau iritabile. Iar cele care sufera de hipotiroida, pot sa treaca prin stari pasive sau depresive.

Te simti din ce in ce mai obosita. Energia este din ce in ce mai putina atunci cand te confrunti cu un dezechilobru hormonal. Hipotiroidia, de exemplu, poate sa iti incetineasca organismul, in timp ce hipertiroidia care te lanseaza la o viteza superioara te face sa fii anxioasa. In ambele cazuri, te vei simti epuizata.

Oasele sunt fragile. Daca ai suferit deja mai multe fracturi, poate ca suferi din cauza alterarii nivelului de vitamina D.

Te rascolesti mereu in pat. Daca nu dormi destul pentru ca organismul tau sa se odihneasca, acest lucru poate sa aiba un impact negativa asupra hormonilor. Dar de altfel, acestia ar putea sa fie responsabili si cu agitatia ta din pat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *